Forstå din hund
Hundeadfærd & kommunikation
Hundeadfærd er, eller burde være, ganske nemt at forstå, men alligevel går det galt, efter devisen at vi “ikke kan se skoven for bare træer”. Hunde er utroligt sociale dyr, som konstant kommunikerer med deres ejere. Vi taler ikke samme verbale sprog, men vi kan sagtens forstå hinanden. Det gælder blot om at kunne læse hundens signaler og kropssprog og forstå, hvad din hund gerne vil fortælle dig. En hund kan opfattes som et 2-årigt barn. Etologi-forskere har fundet ud af at hundes hjernekapacitet svarer til et 2-årigt barns. Det kan vi bruge til noget.
Nogle ejere behandler deres hund som en 6 mdr. gammel baby i sofaen, og samtidig på gåturen forventer de en opførsel fra et 10-årigt barn. Andre gange forventer de en voksen opførsel af hunden når den skal være alene hjemme. Det er en forvirrende kombi for deres stakkels hund.
Jeg kan hjælpe dig med at forstå hundeadfærd, så du får en bedre forståelse for din egen hund – også når den begynder at have en problematisk adfærd.
Jeg giver dig også bedre forståelse for dine egne signaler – for du er ikke den eneste, der gerne vil forstå den anden. Din hund vil lige så gerne kommunikere med dig, så det er vigtigt at have fokus på, hvad du med din krop og tone fortæller din hund.

Hundens signaler
Hunde har en lang rækker signaler, som man som hundeejer bør være klar over. Man behøver ikke være ekspert i hundeadfærd, men jo mere du ved, jo bedre et forhold til din hund kan du få.
Til højre kan du læse en kort oversigt over nogle af de signaler, din hund giver dig hver dag. Det er blot eksempler, da der findes mange, mange flere.
Signaler med øjnene
Hunde kommunikerer meget med øjnene, mest når de er utilfredse med en anden hund, et menneske, eller måske når de har jagtinstinkt. Så fikserer de med deres øjne, hvilket ikke er godt.
Mennesket har dog en tendens til at tillægge øjenkontakten for meget. Hunden skal ikke hele tiden kigge på mennesket til alle tider, idet hunde ikke er skabt til så meget øjenkontakt som os.
De skal bare nyde livet og vente på en kommando, eller et signal til at kigge ejeren i øjnene. Eller måske bare gå ind af døren, når ejeren peger mod døren. Hunde kan have de sødeste tårevædede øjne, og der går det galt for mange ejere, og dermed også deres hunde.
Når de har disse øjne, tænker ejerne på deres lille baby, som har en forfærdelig tid, pga. manglende godbid eller tur i sofaen. Hunden får lov til at bryde reglen, eller rettere ejeren, og så er en ond cirkel startet. Med ejeren som ophavsmand.
Signaler med ørene
Når hundens ører er fremadrettet kan det have flere betydninger. Nysgerrighed, dominans, jagtinstinkt, leg.
Bagudrettede ører er derimod tegn på venlighed, glæde underdanighed/følgertilstand, usikkerhed og ængstelighed, frygt. Resten af ansigtet og kroppens mimik har betydning for hvilken tilstand hunden har.
Signaler med kroppen
Det mest tydelige eksempel, hunden kan give med kroppen, er at rejse børster – at rejse hårene på den forreste og bagerste del af ryggen. Det er signal på at hunden har “pustet sig op” og er klar til kamp i en eventuel konflikt.
De signaler har ejerne det med at tillægge for lidt betydning, og gør ikke noget ved disse signaler. Det kan resultere i en kamp, så her har man en genial mulighed for at forebygge et slagsmål. Nemlig at få børsterne til at lægge sig igen inden kampen opstår. Der er så mange andre signaler med kroppen, at det er svært at nævne dem alle.
Mange signaler er tydelige, ejeren har forstået signalet, men kender dog ikke den rigtige strategi, andet end måske at give nogle godbidder i et forsøg på at rette problemet. Hvis en hund er bange, så lokkes der med godbidder, hvilket de fleste har oplevet ikke virker. Her virker kun rolig forældre og lederstrategi.
Signaler med hale & næse
Signaler med næsen er et ubevidst signal, idet hunden faktisk ikke tillægger det noget. Men det er et godt signal til os om at hunden er balanceret. Hvis din hund som det første snuser til en gæst der kommer til dit hus, så er den formentlig i ret god balance på det område.
Hvis din hund er eksalteret, gør eller fikserer, så er den ikke i balance. Det kan man tydeligt se, idet den på intet tidspunkt snuser til gæsten. Når den senere er roligt, vil du kunne se at den nu begynder at snuse til gæsten, måske en halv time efter ankomsten. Hvis din hund konstant har næsen i jorden på en gåtur som en slags Beagle eller Blodhund, er det dog ikke optimalt.
En hund der fikserer på en fugl eller en kat, behøver ikke at bruge næsen. Der er kun en ting, og det er at bruge øjnene til at jagte dyret med indtil den har fat.

Hundetræning
Få styr på din hundeadfærd
Det er vigtigt, at du fanger din hunds adfærdsproblemer tidligt i forløbet. Jo længere en hund går rundt med en dårlig adfærd, jo sværere bliver det at ændre den igen.
Det er derfor vigtigt, at du reagere hurtigt, når din hund udviser en adfærd, som du ikke vil have – uanset hvor småt, det måtte være. For hvis hunden først lærer, at den kan slippe afsted med én form for dårlig adfærd, så kan det ene nemt tage det andet.
Når jeg hjælper med at ændre på hundeadfærd, kommer jeg altid ud og evaluerer din hund i dens vante omgivelse først. På den måde er hunden mere tryg, og jeg kan se, hvilke elementer, der spiller ind på dens adfærd.
Læs min blog
Hunde er instinktive
En af de typiske fejl vi gør, er at tro vores hunde føler og tænker lige som os. Dette kan få os til at menneskeliggøre vores kære små firbenede ved at tillægge vores egne behov til deres adfærd.